III. Fejezet: Főkönyvi könyvelések [Bevezető kurzus]

augusztus 29.

Jelentkezz be a Google fiókodba, ha a “this video is private” felirat jelenik meg!

Ugrás a következő részre:

00:01 – 20. rész: Feladatgyűjtemény a Google Drive-on
03:38 – 21. rész: [GY] Főkönyvi könyvelés: költséghely korrekció
21:51 – 22. rész: Pénznemek az SAP-ban
28:05 – 23. rész: [GY] Elhatárolás könyvelése képernyő variánssal
41:10 – 24. rész: [GY] Variáns mentése
48:30 – 25. rész: [GY] Screen layout módosítása
56:58 – 26. rész: Az FI modul részei
1:01:35 – 27. rész: [GY] Szállítói számla könyvelése
1:14:45 – 28. rész: Rekonsziliációs számlák

2 thoughts on “III. Fejezet: Főkönyvi könyvelések [Bevezető kurzus]

 • Szia Peti!
  Nagyon logikusan és érthetően magyarázol 🙂 viszont van pár kérdésem a gyakorló feladatokhoz:
  21. rész ktgátvezetés: egy áruházláncnál gyakran előfordul, hogy egy rendelést egy ktghelyre könyvelnek, de onnan szét kell vezetni a régió többi boltjaira. Mielőtt elvégeznénk az átvezetést, hogy tudjuk megnézni, hogy egyáltalán már le van-e könyvelve az átvezetendő költség? Hogy tudjuk megnézni a lekönyvelt számlákat? a II. részben mutattad, hogy egy könyvelést hogy tudunk megkeresni, de az alapján nem egyértelmű, hogy egy számlára hogy tudok rákeresni. pl csak a költséghelyet tudjuk és a számla azonosító számát.
  23. rész elhatárolás könyvelése: manuálisan vagy automatikusan fordulnak vissza az elhatárolások? Kb a következő hónap melyik szakaszában (rögtön az előző havi zárást követően vagy inkább a következő zárás előtt)?
  27. rész: szállítói szla könyvelése: van-e olyan lekérdezési felület, ahol össze lehet párosítani, hogy az adott számlára melyik elhatárolás vonatkozik? vagy ez csak később egy analízis riportból látható?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv, Zsanett

  • Szia Zsanett! Jók a kérdések, íme a válaszok:
   21.rész: Cost Center reporttal tudod megnézni a legegyszerűbben, hogy a költséghelyre le van-e már könyvelve a számla. 40C fejezetben mutatom be ezt a jelentést.

   23. rész: Alapesetben ha lekönyveltél egy elhatárolást, az nem fordul vissza automatikusan- viszont gyakran be szoktak állítani az SAP-ban egy háttérprogramot (napi szinten szokott futni pénzügyi zárásban), ami elindítja az elhatárolások sztornóját. Ehhez viszont egy másik t-code (FBS1)-al kell könyvelni és ott meg kell adni, hogy melyik napra forduljon vissza a könyvelés, tehát pl. a köv. hónap első napja.

   27. rész: A példa, amit néztünk itt egy Non-Purchase Order eset, tehát nem hozunk létre rendelést a számla könyveléséhez. Ha van PO, akkor azt lehet használni a teljesítés és a számlázás nyomon követéséhez, erre számtalan report érhető el. A vezetői számvitel tanfolyamon ezzel kezdünk 🙂 A Non-PO esetben marad a manuális riport és a kézzel összepontozás…

   Remélem tudtam segíteni.
   Üdv,
   Peti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük