Számlarend az SAP-ban

október 10.
grayclockiconoktóber 10. grayguy Kulcsár Péter

Az előző anyagrészben áttekintettük az SAP architektúra felépítését. Mostantól pedig már a pénzügyi-számviteli területre fogunk koncentrálni.

Az SAP-s fogalmakkal angolul foglalkozunk, egészen egyszerűen azért, mert sokkal több hozzáadott értéke van ezeket angolul ismerni, mint magyarul. A Magyarországon tevékenykedő multiknál garantáltan így, eredeti nyelven használják ezekkel a kifejezésekkel.
Mindjárt érdemes is két alapfogalmat kiemelni: az egyik a Company code (vállalat), a másik pedig a Chart of Account (számlarend).

Company code

Az FI, Financial Accounting modul „alapegysége” a Company code, ami egy vállalatot, egy jogi személyiséget jelöl. A Company code a legkisebb olyan egység, amelynek külső számviteli követelményeknek kell eleget tennie. Nyilvánvalóan egy multihoz, amely sok országban tevékenykedik, több bejegyzett cég köthető, azaz több Company code –ot kell létrehozni az SAP-ban is.
A Company code-t mindig 4 karakter jelöli, hogy most ez pontosan 4 számjegy vagy 4 betűből áll össze az cégspecifikus.

A tanfolyamon egy mintavállalkozást fogunk használni, aminek a kódja ZZSP. Ezt a céget a rendszerben direkt a tanfolyamra, oktatási céllal hoztuk létre, tehát nem tartalmaz valós adatokat.
A cég neve SAP Pénzügy Ltd., ami két országban tevékenykedik: Angliában és Magyarországon. A számlarendjét (Chart of Account) úgy alakította ki, hogy azzal a helyi (angol és magyar) számviteli törvényeknek és az IFRS-nek is képes legyen megfelelni.

Operational Chart of Accounts

Felmerülhet a kérdés,  hogyan oldja meg az SAP, hogy például a vevő főkönyvet a magyar beszámolóban a 311. Vevői követelésekhez szeretnénk hozzárendelni, míg UK GAAP szerint a 1200. Accounts.

A válasz, hogy a főkönyvi számla törzsadatában hozzárendeljük az operational CoA-hoz a helyi számlatükröt.
Az operational account az, amit ténylegesen használunk az SAP rendszerben a könyveléshez. Tehát például a rendszer tudja, hogy ha én a 40001, Account receivables accountra könyvelek, az a magyar számvitelben a 311. Vevői követelésnek, UK GAAP-ben pedig a 1200. Accounts receivables-nek felel meg.
A gyakorlatban egyszerűen az operational account-ot használjuk és csak a beszámolók készítésekor fogjuk letölteni a helyi számviteli törvénynek megfelelő local accountokat.

Operational CoA

Az operational account-hoz kapcsolódik a local account és a global account

Ezeket a beállításokat a GL törzsadatában lehet leellenőrizni.

GL MD

Ne feledjük, az SAP Pénzügy Ltd. a példában Angliában és nem Magyarországon bejegyzett cég. A basic salary local accountja például az 51131000 a UK Common Chart of Accounts-nak megfelően

Utolsó pontként íme az SAP Pénzügy Ltd. számlarendje. Érdemes kicsit ismerkedni vele, mivel a tanfolyamon is ezt fogjuk használni.

CoA

Az SAP Pénzügy Ltd. számlarendje (operational accounts)