Hasznos függvények

február 6.

Számos esetben előfordul, hogy nagyobb adathalmaz feldolgozására van szükségünk. Az alábbi függvények ismerete és rutinszerű használata sok időt spórolhat nekünk.

FKERES / VLOOKUP

Pénzügy-számvitel területen dolgozók számára az FKERES ismerete szinte kötelező.
Az FKERES függvény függőlegesen keres egy táblázatban. Vagyis az első oszlopában megnézi az első értéket, és ha nem egyezik, függőlegesen halad lefelé a többi cellában egészen addig, míg meg nem találja a keresett értéket.

A függvény használatáról részletes leírást találtok az ExcelNeked oldalon.

DARABTELI/ COUNTIF

A DARABTELI függvény megállapítja az egy adott kritériumnak megfelelő cellák számát; például, hogy a férfi nem hányszor szerepel a listán.
A DARABTELI és a DARABHATÖBB függvényeket jól illusztrálja az MS Office hivatalos oldala.

HAHIBA/ IFERROR

Előfordulhat, hogy a képletek által visszaadott hibajelzéseket érzékelni szeretnénk, és a hibát eredményező képlet cellájába nem a hibakódot akarjuk látni, hanem valami általunk definiált számot vagy szöveget. Ekkor lehet hasznos a HAHIBA függvény.
Példák itt.

SZUMHA / SUMIF

Gyakran előfordul, hogy nem minden számot szeretnék összeadni egy oszlopban, csak azokat, amelyek megfelelnek valamilyen feltételnek. Nem kell a listát rendezgetni, és egyéb trükköket alkalmazni, mert erre találták ki a SZUMHA függvényt (Forrás).

JOBB / RIGHT

Előfordulhat, hogy a dátum nem a megfelelő formátumban érhető el az Excel számára és ilyenkor kénytelenek vagyunk részenként “kiolvasni” azt.

KÖZÉP / MID

A megadott pozíciójú karaktertől kezdve adott számú karaktert ad vissza szövegből.

BAL / LEFT

A függvény a szöveg megadott számú első karaktereit adja vissza.